Gemeenschappelijk/sociaal

Doel:

Een groep van bewoners zijn die tijd en aandacht heeft voor medebewoners en woonomgeving.

Omschrijving:

De Wereldbuur streeft een gemeenschappelijke vorm van wonen na, met voor iedereen een acceptabele kleine privé woonruimte. We delen de buurt zó in, dat bewoners elkaar tegenkomen.

Gezamenlijk zorg dragen voor beheer en onderhoud van de wijk zorgt voor grotere leefbaarheid en sociale cohesie. Het delen van werkplaatsen en gezamenlijke aanschaf van gereedschap en materialen maakt meer mogelijk qua inspiratie en kennisoverdracht, en werkt stimulerend. Het delen van ruimte en verantwoordelijkheden werkt ook een duurzame, kleinschalige economie in de hand: bewoners doen onderhoud en beheer (zo mogelijk) zelf in plaats van dit uit te besteden.

We willen graag betaalbare sociale en middenhuur realiseren en behouden voor de toekomst. Alle huurders hebben een gelijkwaardige positie. Bewoners die willen/kunnen bijdragen aan de financiering doen dit in de vorm van een obligatie van de vastgoedvereniging. Daarnaast zullen enkele wooneenheden bestemd worden voor mantelzorgstudio's of kortdurende verhuur.

Door eenvoudige, relatief kleine woningen en gedeelde voorzieningen is het mogelijk meer wooneenheden te realiseren dan bij reguliere nieuwbouw. Tijdens de bouw worden de toekomstige bewoners betrokken doordat ze meewerken aan bouwwerkzaamheden. Klein wonen en waar mogelijk voorzieningen delen betekent minder grondstoffen- en oppervlakteverbruik.

De Wereldbuur heeft een praktische en pragmatische instelling, bestaande uit de in dit document beschreven gedeelde waarden. Religie, levensbeschouwing, politieke overtuiging, spiritualiteit et cetera zijn geen onderdeel van de identiteit van het project maar een privé-aangelegenheid van de bewoners.

Middelen:

  • Gemengde huurwoningen, inclusief enkele eenheden voor kortdurende verhuur
  • Plek voor woongroepen, gezinnen, stellen en individuele bewoners, zoveel mogelijk met gedeelde voorzieningen zoals werkplaats/atelier, wasserette, logeerkamers, buitenruimte.
  • Een mix van woningtypen tbv een gevarieerde bewonerssamenstelling, o.a. geschikt en toegankelijk voor meerdere generaties en gehandicapten.
  • Bewoners voeren bouwwerkzaamheden voor een deel zelf uit.
  • Eigen beheer en onderhoud van het project.
  • Betrokkenheid bij leefomgeving door actieve deelname van bewoners:
    • Gemeenschappelijke tuin en/of moestuin. Geen bestrijdingsmiddelen.
    • Gemeenschappelijke keuken annex woonkamer/ontmoetingsplek annex recreatieruimte.
    • Ruimte voor kinderen om te spelen.
    • Gezamenlijke inkoop, zoveel mogelijk lokaal.
    • Gezamenlijk onderhoud van woningen.
  • Zelfbestuur, waarbij de betrokkenheid van bewoners centraal staat.
  • Beslismodel: sociocratie: https://sociocracy30.org/

Voorbeelden:

Enkele voorbeelden van gemeenschappelijke woonprojecten:

  • De Refter (Ubbergen bij Nijmegen): ± 90 bewoners, woonwerkpand in zelfbeheer. Eigenaar is Stichting de Refter, bewoners huren van de stichting. Gezamenlijke houtwerkplaats, café, muziekzaal, expositieruimte, tuinen, natuurgebied. Zie www.derefter.nl
  • Casa de Pauw (Arnhem): ± 50 bewoners, collectief woonwerkpand. Eigenaar woningbouwvereniging. Gezamenlijk onderhoud, tuin, ontmoetingsruimte. Zie www.casadepauw.nl
  • Iewan (Lent bij Nijmegen) ± 50 bewoners, woonwerkpand in zelfbeheer. Eigenaar woningbouwvereniging, bewoners huren van woningbouwvereniging. Gezamenlijke binnentuin, ontmoetingsruimte met keuken, kantoorruimte, winkeltje, tuin. Zie www.iewan.nl
  • De Nieuwe Meent (Amsterdam) ± 50 bewoners, een wooncoöperatie volledig georganiseerd rondom de principes van commoning. Zie www.nieuwemeent.nl/

Visie van De Wereldbuur

De Wereldbuur wil ruimte geven aan mensen met een diversiteit aan achtergronden die samen willen werken en wonen in een zorgzame en duurzame leefomgeving. We willen creatieve, mooie woonplekken om eenvoudig te leven op duurzame wijze. We willen gemeenschappelijke voorzieningen en een groene omgeving en we zetten daarvoor een deel van de privéwoonruimte in.

Kernwaarden van onze wooncoöperatie zijn: gemeenschappelijk/sociaal met (tijdelijke) bewoners van de wooncoöperatie en met bewoners in de omgeving, divers/inclusief,
duurzaam/circulair, open/educatief.

Organisatie Structuur

Onze Stichting is een onderdeel van een organisatie waarin de Kerngroep het centrale orgaan vormt. De Kerngroep richtte deze Stichting op (in oktober 2021) en via het Huishoudelijk Reglement wordt de verhouding met de Stichting geregeld. De Stichting is nu de rechtspersoon die handelt namens de Kerngroep.

Het doel van De Stichting De Wereldbuur is het faciliteren van het oprichten van een woongemeenschap (of meerdere).

Wereldblog

We houden hier een blog bij van onze lotgevallen. Inclusief the emails/nieuwsbrieven die we aan de vrienden sturen.