Pinksterkampeerweekend op Morgenrood

Na heel wat zoom-vergaderingen en hier en daar een etentje wilden we elkaar eens wat langer van dichtbij bekijken. In het weekend van Pinksteren togen we naar Oisterwijk voor een Wereldbuurweekend op camping Morgenrood. Samen rondscharrelen op de camping, samen afwassen en samen haringen in de grond slaan bleek een mooie manier om elkaar nou ook eens via ervaringen te leren kennen in plaats van alleen via gesprekken.

Iedereen had van tevoren opgeschreven welk onderwerp of welke vraag hij of zij graag in het weekend aan bod wilde laten komen, en die oogst hebben we in werkvormen gegoten. Nog maar net gearriveerd werden de Wereldbuurtjes onderworpen aan een quiz over zichzelf: welk koosnaampje van vroeger hoort bij wie? Wie vergelijkt zichzelf met een koala en wie met een marmot in de winter? Er werd voor elke Wereldbuur een envelop opgehangen, die we gedurende het hele weekend konden vullen met briefjes. Daarop schreven we wat we talenten vinden van elkaar en wat voor rol we voor elkaar weggelegd zien binnen de woongemeenschap.

Op zaterdag gingen we inspiratie opsnuiven bij Bewust Wonen en Werken Boschveld in Den Bosch, waar Leidi ons alles vertelde over het proces van deze inspirerende woongemeenschap. En wat een tuin! Bijna elke plant was eetbaar en er zwommen eenden in een badkuip. Dat zien wij ook wel zitten.

Weer terug op de camping konden we lekker lunchen in de zon en daarna verscheen er op elke tafel een groot papier. Daarop konden we alles kwijt wat we in ons hoofd hadden over de thema's financiën, gedeelde ruimte, mijlpalen en bouwmaterialen. Na een lekkere nasi was het tijd voor het mysterieuze spel The Mind en eindeloze potjes Kezen.

Op zondag stortte de regen met bakken uit de hemel, maar gelukkig zaten we droog in een grote circustent. Het grondzeil werd één groot modderbad, maar dat mocht de pret niet drukken. We gingen uiteen in duo's om te praten over de vraag: Waar loop jij tegenaan in de communicatie met anderen? Welke gedachte heb je vaak maar spreek je nooit uit? In groepjes van vier praatten we verder over hoe dit terug kan komen in de Wereldbuurgroep,

En ten slotte bedachten we met de hele groep manieren om elkaar hierin te ondersteunen. Het werd een mooie combinatie van intieme, verdiepende gesprekken en uiteindelijk concrete tips & tricks. We aten een smaakvolle Syrische rijstklassieker en waagden ons aan nóg een potje Kezen.

Maandagochtend kropen we de tent uit, dolgelukkig dat de aanhoudende regen en aanzwellende plassen onze slaapzakken niet hadden bereikt. Het inpakken voor de terugreis werd begeleid door een veganistische én glutenvrije pannekoekbaksessie.

Een prachtig weekend was het, waarin we elkaar een stuk beter hebben leren kennen.