Tijdlijn van De Wereldbuur

deze weg hebben we tot nu toe bewandeld

Begin 2019

De vrienden Huta, Nicolien en Frank dromen en praten al een paar jaar over het opzetten van een samenwoonproject. Nu volgen ze een cursus van Bureau Viertel bij woonproject Iwan in Lent, bij Nijmegen. Het levert een eerste visiedocument op, met als werktitel ‘Kleinhuizen’. Op advies van Bureau Viertel gaan ze op zoek naar meer kerngroepleden.

Midden 2020

Roos en Udo timmeren ook al een tijd aan de weg in het wooncoöperatie wereldje. In 2001 zagen zij langs het strand van Zanzibar oude leegstaande villa’s staan, wat de basis werd van hun gezamenlijke droom over een “Villa aan Zee”: een mooie plek om met anderen een zorgzame woonomgeving te bouwen. Hun zoon is in 2020 bijna 18 en begint dan aan het studentenleven, dus ze hebben nu ruimte om hun droom vorm te gaan geven. In oktober 2020 doet Roos een oproep in de Facebookgroep Wooncoöperaties & gemeenschappelijk wonen, waar Huta op reageert. Er is een klik en de plannen van Roos, Udo, Huta, Frank en Nicolien worden samengesmolten

Begin 2021

We kunnen elkaar voor het eerst fysiek ontmoeten! Tot nu toe heeft het proces van elkaar leren kennen zich volledig online afgespeeld, vanwege corona. Maar nu komen we samen in Nivonhuis De Karbonkel. Daar brainstormen we over een naam voor ons collectief. Van Deeldoos via Casa Connection en Klein Wereldhuis naar de Goede Buur oppert uiteindelijk Nicolien de gouden combinatie: “De Wereldbuur”. Onze eerste beslissing die met consent genomen wordt. 

Er komt vaart in het project. We hebben nu niet alleen een visie, maar ook een praatplaat en een toelatingsroute voor nieuwe leden, waarin we sturen op diversiteit.

Midden 2021

We worden lid van Coöplink, een organisatie voor wooncoöperaties. We zoeken contact met andere initiatieven en hebben een inspirerend gesprek met De Witte Wolf, die de gevangenis aan het Wolvenplein mag gaan herontwikkelen. Met Wijland Woonpioniers komt een warm contact met mooie uitwisselingen tot stand.

Roos vindt drie nieuwe leden via de Facebookgroepen New Neighbours Utrecht en Wooncoöperaties & gemeenschappelijk wonen: Imad en het stel Adam en Janneke met hun kinderen, die onlangs van Tanzania naar Nederland zijn

(terug)verhuisd. Zowel Imad als Adam en Janneke zijn op zoek naar een extended family: het gevoel van een grote familie, een sociaal netwerk. In augustus sluiten zij aan bij de Wereldbuur.

Eind 2021

Het Pieter Baan Centrum in Utrecht komt als locatie in ons vizier. We zoeken contact met deze voormalige gevangenis, krijgen rondleidingen en bezoeken er een festival. 

We vieren samen online Sinterklaas, waarbij de Sint met de auto langs alle adressen crosst om cadeautjes uit te wisselen. Een gezellige avond met gedichten en ontroerende momenten. 

Dan komt er een interessante tip van Wijland Woonpioniers: er zijn plannen om te gaan bouwen in Dekkerswald, bij Nijmegen. We hebben een voorzichtig eerste contact met iemand ‘die over de stenen gaat’.

Begin 2022

We besluiten ons op Dekkerswald te gaan richten; misschien lukt dit! Roos heeft dan net via een onlinebijeenkomst van Coöplink kennisgemaakt met Leonie. Zij en haar man Dieko worden blij van een betrokken buurtje en een gedeelde ruimte. Ze sluiten zich aan, samen met baby Amelis. 

En toen kwam jij!